Ambulancedienst AMBUNANCY is uw geschikte vervoerspartner indien het om niet-dringend patiëntenvervoer handelt.  Dit wil zeggen dat er sprake is van een patiënt, en dat deze patiënt stabiel is en niet in levensgevaar verkeert.  (Indien de patiënt wel in levensgevaar is, of niet voldoende stabiel is, verwittigt u a.u.b. de hulpdiensten op het nummer 100 (voor ambulance of brandweer) of 112 (algemeen noodnummer) om een 112-ambulance ter plaatse te laten komen.)  Bij een vermoeden van een hartfalen, vraagt u bijstand van de MUG-wagen.  Dat is een apart voertuig met aan boord een bijkomende ambulancier/verpleegkundige en een spoedarts.

Bij niet-dringend patiëntenvervoer kan u door AMBUNANCY naar het ziekenhuis / een zorgverstrekker van uw keuze gebracht worden, terwijl een 112-ambulance genoodzaakt is om u naar het ziekenhuis te brengen dat het dichtste bij u is gevestigd.   (Let op: in Blankenberge geldt dat een 112-ambulance u naar de spoeddienst van AZ Sint-Jan Brugge of naar AZ Zeno Knokke-Heist zal vervoeren, afhankelijk van waar u precies woont of van waar de noodoproep zich voordoet.)   

 

Indien de patiënt voldoende stabiel is en niet in levensgevaar is, is het niet steeds nodig om een 112-ambulance te belasten met het vervoer.  Iedere 112-ziekenwagen die wordt ingezet, is namelijk op dat moment tijdelijk niet meer beschikbaar voor een andere oproep die van een ernstigere orde kan zijn, en waarvoor dan een ziekenwagen die zich verderaf bevindt ter plaatse moet worden gestuurd (met verlies van kostbare tijd tot gevolg). 

 

Patiëntenvervoer is altijd vervoer van of naar een locatie waar u een zorg krijgt toegediend.  Al het andere vervoer van of naar een private locatie zoals een luchthaven, een winkel of een concertgebouw,... valt onder mobiliteitsvervoer.  Dit wordt momenteel nog niet aangeboden door AMBUNANCY, maar de verdere uitwerking hiervan behoort wel tot de toekomstplannen.  Bovendien werken wij samen met een andere vervoerdienst die wel actief is als mobiliteitsvervoerder / taxidienst.  U mag ons dus gerust contacteren om uw vraag toe te lichten, zodat wij u eventueel kunnen doorverwijzen naar onze vervoerspartner.

 

Het patiëntenvervoer wordt ingedeeld in zittend en liggend patiëntenvervoer.  Zittend patiëntenvervoer wil zeggen dat de patiënt of te wel kan plaatsnemen in een gewone zetel in een (personen)wagen of te wel dat deze in een rolstoel kan worden vervoerd.  Vervolgens maakt men in het ambulancewezen nog een verschil tussen het dringend en het niet-dringend patiëntenvervoer. 

 

Tenslotte een kort woordje over de tarieven die gehanteerd worden voor het niet-dringend patiëntenvervoer:

 

Regelmatig krijgen we de vraag hoeveel een rit zal kosten van A naar B, maar het is niet zo eenvoudig om daar als vervoerder een antwoord op te geven.  Alles is namelijk afhankelijk van het soort vervoer (zittend / rolstoel / liggend), het type vervoer (bv. hospitalisatie, chemotherapie, dialyse,...), van het tijdstip, en bovenal van de tussenkomst door de mutualiteiten.  Er bestaan ook verzekeringen waardoor patiënten in bepaalde gevallen een bijkomende tussenkomst kunnen krijgen m.b.t. het vervoer.  Voor ritten die aangevraagd worden via de mutualiteit en die via het reservatiesysteem bij ons terecht komen kan i-mens of MUTAS u in principe de prijsopgave bezorgen.

 

Voor privé-aanvragen hanteren wij momenteel tarieven die ons eerlijker en realistischer lijken n.a.v. de recentste Möbiusstudie.